Duchowym przewodnikiem w tej podróży po zapierającej dech w piersiach naturze Austriackich Alp jest Almazan Kitchen, rodzinny projekt Bobana i Aleksandara Almazana, który wykracza daleko poza zwykłe gotowanie. Wujek i bratanek wspólnie opanowali do perfekcji sztukę gotowania na świeżym powietrzu. Jednak nie są typowym telewizyjnym programem kulinarnym. Jak sami mówią: „Nie chodzi tylko o jedzenie - chodzi o relaksującą atmosferę. Dlatego wszystko robimy powoli. Bez pośpiechu."
Te filmy są bardziej terapeutycznym narzędziem dla współczesnych zmęczonych dusz - chociaż nie usłyszysz w nich żadnych żartów, dźwięk jest istotną częścią tego, dlaczego historie Almazan Kitchen są tak kojące w trakcie ich oglądania. Mają taką moc, że natychmiast chcesz teleportować się do pięknego miejsca w kraju i pozwolić zrelaksować się, obserwując ich wspaniałe umiejętności kulinarne. Ich rzemiosło znajduje się poza tym światem, ale wciąż schodzi na ziemię - największą inspiracją do gotowania jest sama natura. Widok posiłków gotowanych na otwartym ogniu sprawi, że będziesz głodny jedzenia i istoty lasu.
Właśnie dlatego ŠKODA i Almazan Kitchen połączyły siły, aby przygotować tę krótką serię o gotowaniu w warunkach naturalnych. Ciesz się wraz z nimi i sprawdź poniższy przepis na wieprzowinę wolno paloną po Almazan Kitchen!
Składniki: 800 g schabu, mieszanka przypraw Almazan BBQ, olej roślinny, świeże gałązki rozmarynu, garść świeżego tymianku z cytryny, sól i pieprz, 4 kolby kukurydzy, 1/2 szklanki masła
INSTRUKCJE:
Przygotuj trochę drewna i rozpal ogień. Znajdź długi drewniany kij z dwoma rozdwojonymi końcami. Wymieszaj sól, pieprz i przyprawę Almazan BBQ z olejem roślinnym, przykryj mięso marynatą i pozwól mu wchłonąć smak przez co najmniej godzinę - im dłużej, tym lepiej! Nadziej mięso na patyk i piecz nad ogniem przez co najmniej półtorej godziny. Powoli obracaj mięso, jednocześnie smarując je marynatą i pozwalając, aby wytopiony tłuszcz z mięsa kapał na patelnię.
Około 15 minut przed gotowaniem mięsa przygotuj sos z wytopionego mięsnego tłuszczu i upiecz na nim kukurydzę. Najpierw dodaj na patelnię masło i świeży tymianek i pozwól rozpuścić się na wolnym ogniu. Połóż patelnię ze świeżą kukurydzą na gorących kamieniach i obracaj warzywa co minutę, aż po pięciu minutach będzie gotowa.
Następnie po prostu zdejmij mięso z patyka i pokrój je na kawałki. Polej sosem mięsnym i podaj kukurydzę.
Ciesz się bez pośpiechu!
Almazan Kitchen to Aleksandar i Boban Almazan, serbski bratanek i wujek, autorzy jednego z najpopularniejszych kanałów kulinarnych na YouTube. Ich unikalny styl gotowania na świeżym powietrzu przyciągnął ponad 2,7 miliona subskrybentów, a ich filmy przedstawiające proste, ale smaczne przepisy kulinarne mają dziesiątki milionów wyświetleń. Ich główną pasją jest gotowanie na otwartym ogniu przy użyciu organicznych składników z nutą tradycyjnej kuchni serbskiej.